Бувають ситуації при зупинці автомобіля, в яких поліцейські перевищують свої повноваження. Експертами було розроблено деякі із ситуацій, в яких це відбувається найчастіше.

Перша ситуація. Перевірка водія на алкогольне сп’яніння. Якщо поліцейський підозрює, що водій знаходиться в стані алкогольного сп’яніння, він може запропонувати останньому пройти в службовий автомобіль. Але водій не зобов’язаний виконувати цю вимогу, якщо впевнений, що підозри правоохоронця безпідставні. Також він може відмовитися дихати в алкотестер, а от від огляду в медичному закладі він відмовитися не має права. В випадку, якщо водій впевнений, що не вживав алкоголь, а алкотестер показує, що він порушив правила, автомобіліст має право попросити правоохоронців доставити його до медичного закладу та пройти обстеження там.

Друга ситуація. Поліція вимагає відкрити та розвантажити багажник авто для огляду. Водій не повинен витягувати звідти свої речі. Правоохоронці повинні це робити самостійно, розвантажувати та завантажувати речі назад. Але за умови, що все буде відбуватися при двох свідках і з протоколом.

Третя ситуація. Водії мають право вести відеозйомку дій поліції. Для того, щоб у разі порушення правоохоронцями законів або своїх повноважень, водій міг мати докази цього. Тому поліцейські не можуть вимагати припинити відеозйомку, не маючи на це законних підстав.