Автомобіліст не зобов’язаний доказувати, що він не винен у тому чи іншому порушенні. Цей обов’язок покладено на інспектора поліції.

На це звертає увагу Дорожній Адвокат.

Доволі часто трапляються ситуації, що звинувачуючи водія у порушенні ПДР, інспектор вимагає у водія надати докази своєї невинуватості.

«Шостий апеляційний адміністративний суд зробив важливий висновок у подібній ситуації (Постанова від 17.09.2020 у справі №760/28161/19). Суд зазначив, що усі сумніви щодо правомірності рішень працівників поліції трактуються на користь водія», – йдеться у повдіомленні.

Автомобілісту достатньо лише вказати на факт протиправного рішення, дії чи бездіяльності, якщо допустимі докази для цього недоступні. У свою чергу інспектор має довести доказами факт законності свого рішення чи дії.

У разі невиконання цього обов`язку суд повинен задовольнити вимогу водія і визнати протиправними рішення, дію чи бездіяльність, на які вказував водій.

«Єдиною умовою для цього є повідомлення водієм мінімально достатньої інформації про такі рішення чи дії. Зазначені висновки із посиланням на вказане рішення суду можуть бути використані водіями при оскарження штрафів за порушення ПДР», – пише Дорожній Адвокат.