Згідно з ухваленим парламентом законом №2418а вносяться зміни до Закону України Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
Які ж нововведення для автоперевізників, які працюють як СПД (суб’єкт підприємницької діяльності)?

По-перше, планові перевірки проводитимуть за річним планом, який затверджується найпізніше 1 грудня року, що передує плановому. По-друге, не можна вносити зміни до річного плану перевірок СПД. По-третє, щорічно до 1 квітня органи контролю мають подавати звіт про виконання плану перевірок за попередній рік. Дані звіту будуть розміщуватися на офіційних сайтах органів державного контролю. По-четверте, термін проведення перевірки не може перевищувати 10 робочих днів (для малого бізнесу – 5 днів). А загальна тривалість усіх перевірок підприємства протягом року не може перевищувати 30 робочих днів (для малого бізнесу – 15). 

Закон також передбачає нововведення і для позапланових заходів державного нагляду (контролю). Зокрема уточнено поняття «недостовірність даних», наданих СПД у документах обов’язкової звітності. До недостовірних даних не відноситься, по-перше, інформація, яку СПД уточнив протягом місяця з моменту подання первинної інформації. А по-друге, не вважається недостовірною інформація, яка є результатом очевидної описки чи арифметичної помилки, що не впливає на зміст поданого звіту. У разі виявлення органом державного контролю помилки в документі обов’язкової звітності, він повідомляє СПД про необхідність її виправити (не пізніше ніж у 10-денний термін). А якщо СПД не виправив помилки протягом 5 робочих днів з моменту отримання повідомлення, ініціюватиме проведення позапланового заходу державного контролю. 

Уточнено також особливості проведення позапланових перевірок на підставі звернень фізичних осіб. По-перше, такі звернення мають містити інформацію про порушення, які заподіяли шкоду правам скаржників. А також їхнім законним інтересам, життю або здоров’ю, навколишньому природному середовищу або безпеці держави. По-друге, автор звернення має докласти до свого листа документи або їх копії, які підтверджують такі порушення