Електрокари прорвалися в УкраїнуЗ початку року в нашій країні, незважаючи на всі перешкоди, зареєстрували п’ять кросоверів Tesla Model X – найдорожчої моделі цього виробника.
Це випливає з даних про продажі автомобілів за десять місяців 2016 року інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting.
Масове постачання цієї престижної моделі вартістю $85-135 тис. почалися у вересні цього року. За місяць в Європі було продано більше 1,8 тис. таких кросоверів. Найбільше їх придбали в Норвегії.
В Україні офіційно ці автомобілі купити неможливо. Глава компанії Ілон Маск виступає проти продажу своєї продукції через дилерів, так як це робить їх дорожчими. Купити продукцію Tesla можна тільки через офіційний сайт компанії. Але там немає розділу Україна. Хоча заявку можна подати незалежно від країни. Тим не менш, п’ять кросоверів Tesla Model X зуміли прорватися на український ринок.
«Це великий плюс для України. Тепер у нас вже близько півсотні електрокарів цієї марки, – говорить керівник компанії Electrocars Олександр Кравцов. – Для країни, яка трохи менше року тому скасувала ввізне мито для електромобілів, де ще два роки тому з подивом дивилися на Nissan Leaf, – це хороший показник”.
«Це тільки початок – народ поки що придивляється до нового кросовера, – додає засновник сайту autogeek.com.ua Євгеній Муджірі. – Споживачам потрібен час, щоб зрозуміти, що він не гірше, а в чомусь навіть краще, якогось Mercedes-Benz, що вимагає тисячі гривень на місяць на бензин”.
Tesla Model X – це повнорозмірний електричний кросовер, який розробляється на базі платформи Tesla Model S і збирається на основному заводі компанії у Фрімонті (Каліфорнія).
Основною особливістю цієї моделі є автоматичні задні двері у формі крила чайки, які відкриваються вгору і можуть згинатися і таким чином дозволяють припаркуватися і відкривати пасажирські двері за 30 см від біля автомобіля, що стоїть.
Електромобіль доступний в трьох комплектаціях. Базова модель 75D комплектується батареєю 75 кВтгод. Такий автомобіль розганяється від 0 до 100 км/год за 6 секунд, модель 90D за 4,8 секунди, а максимальна комплектація P100D за 2,9 секунди. Варто відзначити, що ця модель швидша за спорткар Lamborghini Gallardo LP570-4 і McLaren MP4-12C. Базова версія 75D має запас ходу понад 350 км, 90D – 411 км, а P100D – 465 км. Купити базову модель можна за $85,5 тис, 90D – $95,5 тис і найбільш потужну P100D – за $135,5 тис.
Для того, щоб в Україні з’явився офіційний шоурум Tesla, американська компанія повинна отримати мінімум 200 заявок на преміальні електромобілі від покупців з українського ринку”, – додає Кравцов. І можливо компанія Ілона Маска дозволить купувати українцям електромобілі через офіційний сайт. Ці п’ять авто – лише початок. «Якщо ця модель кросовера буде успішна не тільки на ринку України, але й світу, то на неї чекає такий же успіх, як було з Model S”, – упевнений Муджірі.
Раніше видання The Wall Street Journal повідомляло про те, що власники автомобіля скаржилися на низьку якість Tesla Model X. Покупці зіткнулися з неполадками в механічних вузлах і апаратно-програмній частині.