В Україні водіїв і пасажирів хочуть зобов’язати носити світловідбиваючі елементи. Відповідний законопроєкт за номером №2696 зареєстрували у Верховній Раді.

Про це повідомляє UA.news.

Автор документу, нардеп від «Слуги народу» Олександр Бакумов пояснив, що в ньому прописані кілька нових норм для учасників дорожнього руху. Зокрема законопроєкт передбачає, що:

  • у водіїв мотоциклів та їх пасажирів на шоломах повинні бути світловідбиваючі елементи. Під час руху шолом повинен бути застебнутий;
  • велосипедисти і погоничі тварин в темний час доби і в умовах недостатньої видимості повинні використовувати стрічки, жилети, наклейки;
  • під час будівництва або ремонту дороги працівники повинні бути забезпечені спеціальними жилетами. Відповідальність за це лежатиме на посадових особах, відповідальних за ремонт;
  • всі водії транспортних засобів та їх пасажири повинні бути в спеціальному жилеті поза транспортним засобом, якщо знаходяться на проїжджій частині.

«Підкреслю, що зазначена норма (щодо водіїв і пасажирів) буде діяти виключно у випадках перебування осіб поза транспортним засобом за межами населених пунктів. Вони можуть використовувати як одяг зі світловідбиваючими елементами, так і самі елементи – стрічки, наклейки, жилети», – сказав автор документу, нардеп від «Слуги народу» Олександр Бакумов.

У разі порушення правил учасникам дорожнього руху доведеться сплатити штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 грн.

Законопроєкт вже прийняли у першому читанні і пройшов підготовку до другого. Його внесли до порядку денного сесії, але ймовірно, що до початку канікул в Раді прийняти ініціативу не встигнуть.