Депутати вирішили серйозно взятися за життя українських водіїв. У Раді на розгляді зараз перебуває 6 відповідних законопроектів.

Скажімо, любителі хильнути й сісти за кермо можуть потрапити на ще більші штрафи – народні обранці пропонують збільшити штраф за нетверезу їзду до 102 тисяч гривень. Якщо вас позбавили водійських прав за таке правопорушення і ви сіли знову за кермо, пропонується карати штрафом у 17 тисяч гривень.

 

Крім цього, один із законопроектів пропонує тим, хто отримав протокол про пияцтво за кермом:

пройти позачерговий контроль у наркодиспансері;

пройти профілактичні заходи: лекції про небезпеку п’яної їзди з демонструванням фото різних аварій.

В іншому випадку – штраф 3400 гривень.

Пропонується зобов’язати всіх водіїв мати при собі медичні довідки. За відсутність документа – штраф 850 гривень, за підроблений папір – 510 гривень. Пропонований термін довідок: для молодих людей від 10 років, а для пенсіонерів та перевізників людей або небезпечних вантажів – до 1 року. Якщо закон приймуть,то довідки видаватимуть лише в державних медичних установах.

Крім обов’язкового списку лікарів, до медогляду хочуть додати кардіограму, здачу аналізів, включаючи кров на цукор, групу і резус-фактор, перевірку зору і вестибулярного апарату.

У листопаді 2019 року пропонується повернути технічний огляд для некомерційних авто. Згідно з законопроектом, нова машина буде проходити ТО через 4 роки, а далі – раз на 2 роки.

Експерт Олег Назаренко зазначає, що повернення ТО – вимога асоціації з ЄС.

«Але документ Кабміну утискає права водіїв та приватних СТО на користь державних і робить акцент на екологічності авто. 60% наших авто «екологію» не пройдуть, треба пом’якшувати вимоги, інакше це – шлях до корупції», – сказав він, інформує «Сегодня».