В Україні можуть повернути збір за утилізацію старих автомобілів, заявив глава Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Андрій Мальований. За оцінкою експертів, в Україні середній вік автопарку становить 22,7 року. Водночас такі старі машини викидають багато шкідливих речовин в атмосферу, що позначається на здоров’ї людей. До того ж машини, що вийшли із вжитку, практично не утилізуються, повідомляє «Свідок».

«Потрапляючи на звалища, вживані автомобілі викликають забруднення ґрунту свинцем, іржею, відпрацьованими маслами. В Україні тільки п’ять відсотків автовласників здають свої машини на утилізацію. Протягом 2020-го утилізовано лише 13 тисяч авто. Решта забруднюють навколишнє середовище на звалищах», — повідомив Андрій Мальований.

«Важливим кроком до налагодження системи поводження з відходами в Україні відповідно до європейських вимог є прийняття законопроєкту № 2207−1д, який вже підтримали в першому читанні. Серед іншого в ньому передбачена і розширена відповідальність виробника за старі авто і шини», — зазначив чиновник.

Нагадаємо, що в Україні вже діяла практика застосування утилізаційного збору — вперше його ввели в 2013 році, але пізніше скасували, оскільки збір став додатковим джерелом поборів з громадян при тому, що машини все одно не утилізували.