Коли держава не може забезпечити контроль від свого імені, ці функції частково може взяти на себе суспільство. Новий законопроект покликаний виховати в громадян свідоме ставлення до Правил дорожнього руху, пише «Закон і Бізнес».

З низкою слушних зауважень

Впровадження системи автоматичної фіксації на проблемних ділянках доріг стало дієвим кроком для попередження багатьох порушень. Водночас у Верховній Раді зійшлися на думці, що для контролю за безпекою можна використовувати комплексні заходи.

Нагадаємо: ще півроку тому нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№5798), яким хочуть удосконалити чинний режим фотозйомки порушень ПДР. А також додати безпосередніх свідків до переліку суб’єктів, які можуть фіксувати порушення фізичних осіб. Свідомі громадяни зможуть фотографувати порушення правил зупинки, стоянки, паркування тощо.

Громадський контроль за безпекою буде здійснюватися виключно через застосунок «Дія». Адже це уможливить ідентифікацію свідка. До того ж «Дія» гарантуватиме цілісність та автентичність створених матеріалів фото- та відеозапису, забезпечить визначення часу, дати та географічних координат порушення.

У разі притягнення винної особи до відповідальності та сплати нею накладеного штрафу, сповіщувачі зможуть отримати винагороду в розмірі 10% від цієї суми. Водночас особі гарантується нерозголошення її даних.

Утім, щоб нівелювати спроби заробітку проект установлює кримінальну відповідальність за подання підроблених або штучно створених матеріалів фото чи відеозйомки.

Нещодавно депутати вирішили повернутися до обговорень згаданого законопроекту. На засіданні Комітету ВР з правоохоронної діяльності посадовці в цілому підтримували основну мету документа, а саме — посилення заходів контролю за безпекою дорожнього руху. Однак деякі нардепи в цьому контексті все ж наважились озвучити низку слушних зауважень.

Спроба змінити менталітет

Усіма можливими способами відстояти ідею законопроекту намагався один з його авторів Денис Маслов. Перед безпосереднім обговоренням основних положень документа він запропонував колегам згадати нещодавні резонансні ДТП. За словами нардепа, у багатьох випадках постфактум з’ясовується, що винуватці вже не вперше порушують закон і раніше їм вдавалось