Через подорожчання бензину у зв’язку з війною в Україні багато хто, намагаючись заощадити, пересів на малолітражний транспорт — мопеди та скутери. Однак за відсутності необхідної категорії прав водій може отримати великий штраф і втратити транспортний засіб.

Про це розповідає «Апостроф».

Для управління мопедом потрібне отримання спеціальної категорії «А1». Тим, хто має категорію «В» і навіть «А» водити мопед не дозволяється. За керування мопедом без відповідної категорії передбачено жорстку відповідальність.

Так, згідно з ч.2 ст.126 КУпАП керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, передбачає накладення штрафу у розмірі 3 400 грн.

Якщо порушення повторилося протягом року штраф зростає до 40 800 грн з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від п’яти до п’яти до семи років. Можуть також вилучити мопед.

Як уточнили юристи, часом сума штрафу за керування мопедом без посвідчення водія в кілька разів перевищує вартість самого мопеда. Таким чином, їзда на мопеді без спеціальної категорії – надто дороге задоволення.