Під час війни в нашій країні необхідно, щоб постійно продовжував поповнюватися державний бюджет. Одним із важливих податків сьогодні є «транспортний податок» або як його ще в народі називають «податок на розкіш». У цьому році під це оподаткування підпаде набагато більша кількість транспортних засобів, повідомляє Avtosota.

Податок на розкіш торкнеться більшої кількості автомобілів

Повідомляється, що в Україні з 1 січня 2023 року змінивсяся порядок нарахування податку на розкіш. Про це стало відомо від ДПС України.

Як відомо, транспортний податок прив’язаний до мінімальної заробітної плати нашій країні. Порівняно з минулорічним показником, «мінімалка» зросла на 200 гривень і на даний момент становить 6700 грн.

Оподатковуватись будуть авто з цінником від 2 512 500 грн

Додатковим податком на розкіш оподатковуються автомобілі не старші за п’ять років, вартість яких становить 375 мін зарплат. Таким чином, оподаткуванню цього року будуть піддані ТЗ вартістю від 2 млн 512 тис 500 гривень.

Фахівці зазначають, що причинами такого зсуву є подорожчання нових машин та падіння курсу гривні.

Тепер податком на розкіш будуть схильні набагато більше моделей авто, ніж це було раніше. Наприклад, у зазначену вище вартість цілком вписуються такі автомобілі, як BMW X3, Mercedes-Benz GLE та Lexus RX.

Варто зазначити, що Мінекономіки щороку викладає список моделей, які підпадають під оподаткування. Однак такий перелік не завжди повний, що приводить до деяких подивів. Так, до торішнього списку таких авто не потрапили дорогі автомобілі британської марки McLaren. Цінник одного такого авто становить близько 200 тисяч доларів.

Щодо суми транспортного податку, то вона не змінилася і дорівнює 25 тис грн. На його оплату надається 60 днів з моменту отримання повідомлення. Якщо цього не зробити вчасно, то нараховується пеня у вигляді 10 відсотків, та якщо прострочення вже становитиме 90 днів і більше, то пеня збільшиться до 20 відсотків.