Тахометр — це прилад, який показує частоту обертів двигуна, що вимірюється в тис. об/хв (тисячі обертів на хвилину). Якщо спідометр використовується повсякчас для контролю швидкості автомобіля, то для деяких власників автомобілів тахометр є другорядним покажчиком, пише MMR.

Насправді ж тахометр — дуже важливий прилад, що сигналізує про стан двигуна. Наприклад, при роботі двигуна на холостому ході, його оберти мають бути сталими (600-900 обертів) й не «плавати» повсякчас. В іншому випадку постійні коливання обертів говорять про несправність двигуна: забруднені свічки запалювання, неякісне пальне тощо.

А ще на тахометрі є червона зона. Але чи можна «розкручувати» двигун до червоної зони тахометра?

За умови необхідності максимально динамічного прискорення, за умови необхідності отримання максимальної потужності — так, можна. Це призводить до надмірного шуму, високого рівня споживання пального, нагрівання двигуна. Але це не призводить до миттєвої несправності двигуна: мовляв, потрапив у червону зону — й агрегат відразу зламався!

Так, за напружених умов роботи можливий більш інтенсивний знос деталей двигуна. Але він не буде миттєвим. Тим більш, що двигун буде працювати в червоній зоні лише невеликий проміжок часу.