У мережі оприлюднили несподівану інформацію про перший український автобус. Так, буквально 100 років тому за маршрутом Кам’янець-Подільський їздила перша у своєму роді українська маршрутка, пише Hyser.

Насамперед потрібно повідомити про те, що український автопром уже відзначив свій ювілей – 100-річчя. Це говорить про те, що ще у далеких 1920-х роках на території України робили збирання автобусів.

Є інформація про те, що перший український автобус було зроблено на Подолі. Також виробництво було налагоджено у Вінниці, Кам’янці-Подільському та Проскурові, який зараз відомий як Хмельницький. Так, перші цехи було відкрито ще за часів Першої світової війни.

Важливо відзначити, що через деякий час було ухвалено рішення запустити перший в історії маршрут у Кам’янці-Подільському. Однак на ті часи придатного транспорту для цього не було. Саме на цей момент вирішили збирати український автобус на шасі американської вантажівки White.

Крім цього, повідомляється, що українські інженери розробили модель автобуса лише за 4 місяці. Вже 1923 року було зібрано перший автобус, і він отримав назву «Кам’янецький мотор». Він мав 14 сидячих місць і двигун потужністю в 30 кінських сил, а його максимальна швидкість досягала 30 кілометрів на годину.

Дані автобуси їздили маршрутами Кам’янець-Подільський – Проскурів – Вінниця.