У «Жигулів» найбільше прототипів, ніж у решти представників радянського автопрому. Якісь моделі знайшли своїх шанувальників, якісь ні, але в серці у кожного є свій особистий «Жигуль», з яким пов’язана ціла історія — особиста, душевна, зворушлива.

У мережі показали унікальний ВАЗ-Е1101, який став прототипом «Таврії», ВАЗ-2108 та навіть «Ниви». І назва цьому диво автомобільної будови «Чебурашка», пише Hyser.

Суть у наступному. Автомобіль складався і двох половин, сконструйованих двома різними дизайнерами, що працюють окремо один від одного. Але був прийнятий лише один варіант, як більш технологічний. Боковину кузова було рішення зробити цілісним.

В експериментальній моделі практично все було оригінальним. Розробили сімейство моторів об’ємом 0,9, 1,0 та 1,1 л. За багатьма деталями ці двигуни уніфікували із серійними, але камеру згоряння зробили оригінальною. Що ж до коробки передач, то вона була 4-ступінчаста, і її спроектували заново. Передня підвіска залишилася оригінальною — типу McPherson, кермовий механізм «вкрали» у «Запорожця», але трохи трансформували. Навіть сидіння зробили нові.

Власне, від ВАЗ-2101 залишилися деякі деталі оздоблення, колеса, гальма, панель приладів, і то просто тому, що не встигли створити щось унікальне.

Напередодні 1972 року на світ «народився» химерний прототип «Жигулів», якого прозвали «Чебурашка».