«Волинь» – це один із найпрохідніших автомобілів часів СРСР. Однак мало кому відомо про те, хто був «прабатьком» цієї машини.

Один із попередників – це ЗАЗ-969. Історія свідчить, що в 1958 році в Науковому автомоторному інституті почалися розробки компактної малолітражки, яка мала б підвищену прохідність. Проект назвали «Вогником», а модель позначили індексом НАМІ-049.

НАМІ вів розробку у співпраці з Ірбітським мотоциклетним заводом. Щоб зменшити масу машини, кузов вирішили зробити з металу та пластику. Автомобіль оснастили мотоциклетним двигуном потужністю 22 к.с., що забезпечувало машині швидкість до 80 км/год. Трансмісія моделі дозволяла автомобілю блокувати диференціали. Привід міг бути як переднім, так і заднім.

Вага машини склала всього 750 кг. Під час випробувань автомобіль показав високу прохідність – «Вогник» подолав усі види ґрунту, окрім боліт та глибокого снігу.

Після тестів модель надійшла на Запорізький автомобілебудівний завод на доопрацювання. Автомобіль планувалося випускати у кількох варіантах, проте на конвеєр серійна версія так і не надійшла. Модель встигла одержати модифіковану версію НАМІ-049А «Целіна», але вона так і залишилася прототипом. Але автомобілі все одно стали в нагоді, оскільки деякі їх напрацювання були використані при створенні ЗАЗ-969.