Ще в далеких 30-х роках на території України випускалися машини легендарної марки Ford. Так, українці займалися розробкою як легкових автомобілів, так і вантажних, пише Hyser.

Це може здатися дивним, але автомобілі на території нашої держави випускалися понад 90 років тому. Знамениті марки та машини власного виробництва збиралися на автопромисловому заводі у місті-герої Харкові.

Є відомості про те, що цей завод вперше запустився ще понад 90 років тому. Найцікавіше в тому, що в ті далекі часи було налагоджено випуск машин усім добре відомої фірми Ford. Це говорить про те, що СРСР мав договір з Америкою на легкову машину Ford Model A, а також на вантажівку Ford AA.

Спочатку у Нижньому Новгороді запустили завод для виробництва Ford. Згодом цей завод почав називатися ГАЗом.

Також відомо, що до кінця 1929 року у Харкові з’явилися перші 10 легковиків Ford A та 90 вантажних автомобілів Ford AA, які могли перевозити близько 1.5 тонн вантажу.

Важливо підкреслити, що ці Fordи випускалися в Харкові до 1932 року, після чого цей завод став ГАЗом, і автомобілі були перейменовані на ГАЗ-А та ГАЗ-АА (легковий та вантажний, відповідно).

Крім цього, повідомляється, що наприкінці 1931 року все не закінчилося на цих автомобілях, оскільки почали проектуватись свої вантажівки, саме так на світ і з’явився «Україна-4». Вони розвивали максимальну швидкість до 50 км/год, які вантажопідйомність була до 4 тонн. Сама технологія була зроблена на базі Lancia.