В Україні відбулося оновлення першого розділу тестових питань до екзаменаційних білетів для теоретичного іспиту в сервісних центрах МВС на отримання посвідчення водія. Змінився розпізнавальний знак «водій із інвалідністю», повідомляє today.ua із посиланням на прес-службу Головного сервісного центру МВС.

Наразі знак «водій з інвалідністю» уніфікований із дорожніми знаками в Євросоюзі. Це передбачає постанова Кабінету міністрів №1376 від 9 грудня 2022 року, яка вже набула чинності.

Якщо раніше розпізнавальний знак «водій з інвалідністю» був жовтим квадратом зі схематичним зображенням людини в інвалідному візку (виконано чорним кольором), то тепер фон синій, а людина та інвалідний візок виконані в білому кольорі. Більше жодних змін не сталося.

Нагадаємо, розміщувати знак «водій з інвалідністю» можуть люди з інвалідністю І та ІІ групи, люди, які перевозять людей з інвалідністю, а також батьки дітей-інвалідів (незалежно від групи інвалідності). При цьому слід мати посвідчення, яке підтверджує статус інваліда. Крім того, автомобіль має бути занесений до реєстру машин, що належать інвалідам. Зверніть увагу, що людина з інвалідністю необов’язково має клеїти на свою машину розпізнавальний синій знак «водій з інвалідністю».

З таким розпізнавальним знаком водій-інвалід може не дотримуватись деяких правил дорожнього руху. Так, наприклад, він може їхати під знак 3.1 «Рух заборонено», може стояти в зоні дії знаків, які забороняють стоянку, або заїхати до пішохідної зони, якщо він там не живе і не працює.

Автомобіль, на якому приїхала людина з інвалідністю, має право на безкоштовне паркування по всій країні. Для цього на кожному паркуванні є відповідні місця. Якщо звичайний водій зупинить свою машину на такому місці для паркування, то його можуть оштрафувати на суму до 1700 гривень.

Як ми вже говорили, в Україні не обов’язкове встановлення на машину розпізнавальний знак «водій з інвалідністю» (не всі люди хочуть афішувати свій стан). Достатньо мати при собі відповідне посвідчення водія або мати явні ознаки інвалідності.