Останнім часом на інформаційних ресурсах з’являються повідомлення про затримання горе-водіїв патрульною поліцією. Ситуація майже завжди типова. Правоохоронці зупиняють особу за порушення правил на дорозі чи створення аварійної ситуації й під час перевірки документів виявляють, що посвідчення водія підроблене.

У більшості випадків кермувальник ТЗ зізнається, що документ придбав через Інтернет. Коли інспектори перевіряють водійське за наявними базами даних, то переконуються, що під таким номером документа взагалі не існує, або він виданий на ім’я іншої особи.

Зловмисники використовують дані реальних посвідчень водія, щоб створювати підроблені документи. Як вони їх отримують — питання, на яке мають відповісти компетентні органи після розслідувань.

Головний сервісний центр МВС, як державний орган, який у своїй роботі стикається з виявленням підроблених посвідчень водія, постійно застерігає на своїх інформаційних ресурсах про кримінальну відповідальність за купівлю фальшивих документів.

Звертаємо вашу увагу, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше — це самостійно пройти 2 курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС.

«Пам’ятайте, за використання підроблених документів теж передбачено відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. Це карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років», – підсумували в ГСЦ МВС.