При виборі автомобіля економ-класу фахівці рекомендують звернути увагу на технічні характеристики та ознайомитися з відгуками досвідчених автомобілістів.

Важливо зрозуміти переваги та недоліки конкретної моделі, щоб ухвалити правильне рішення про її покупку. При обмеженому бюджеті хочеться вибрати не лише недорогий автомобіль із розряду «сів і поїхав», а й комфортний транспортний засіб для себе чи всієї родини. В ідеалі машина повинна бути зручною, місткою, економічною, недорогою в обслуговуванні та не потребувати постійного відвідування СТО.

У даному рейтингу портал Avtosota зібрав найкращі авто економ-класу, які можна придбати у 2022 році.

Незважаючи на недорогу ціну, найнадійніші автомобілі бюджетного класу повинні відрізнятися гідною якістю збірки, недорогою вартістю ремонту та експлуатації, мати достатні технічні характеристики та відповідний рівень комфорту.

Виходячи з цих характеристик, фахівці рекомендують віддати перевагу таким маркам автоконцернів, як Chevrolet, Ford, Hyundai, Renault, Nissan та Skoda. Серед автомобілів цих брендів чимало вдалих моделей за невеликою ціною, які одержують позитивні відгуки від мільйонів водіїв.

У топ-9 найнадійніших авто бюджетного класу увійшли такі моделі:

  • Chevrolet Lacetti – елітний автомобіль бюджетного класу.
  • Ford Fiesta 3 Doors – комфортний автомобіль для міста.
  • Renault Logan – один із найкращих автомобілів для міської експлуатації.
  • Hyundai Creta – надійний представник корейського автопрому.
  • Nissan Almera – стильний бюджетник для міських доріг.
  • Skoda Octavia – компактний та елегантний автомобіль з високим кліренсом.
  • Fiat Albea – найекономічніший автомобіль у рейтингу.
  • Peugeot 208 – рекордсмен із продажу у США.
  • Volkswagen Polo GT – бюджетний автомобіль із турбованим двигуном.

Кожна з цих моделей відрізняється високою якістю складання та доступністю запчастин. Ще одна перевага – стильний дизайн, високі технічні характеристики та комфортний салон. Щоб оцінити кожне авто зі списку, пропонуємо розглянути їх дещо докладніше.

Chevrolet Lacetti

Chevrolet Lacetti входить до рейтингу кращих автомобілів економ-класу завдяки високому рівню комфорту та безпеки, якісним і потужним двигунам, місткому багажнику та просторому салону. Ця машина D-класу в кузові седан та універсал доступна в ціні та відрізняється недорогим обслуговуванням.

Головна особливість – два бензинові 4-циліндрові силові агрегати об’ємом 1,6 і 1,8 л (95-122 к. с.), залежно від комплектації. “Мільйонниками” їх не назвеш, але відомі випадки, коли автомобіль експлуатувався понад 300 тис. км, а двигуни залишалися якщо і не як нові, то досить “живі”.

Багажник для сімейного автомобіля замалий – всього 405 л, але при розкладених сидіннях, цей обсяг збільшується більш ніж у два рази.

Ford Fiesta

Автомобілі марки Ford мають попит на ринку вже більше 20 років. Прикладом однієї з найкращих машин економ-класу є Ford Fiesta, яка комплектується бензиновим 3-циліндровим мотором, об’ємом 1084 (70 к. с.) та 1497 (200 к. с.) кубічних сантиметрів з витратою 5,5 л на 100 км у міському циклі.

За бажання можна знайти досить потужний 85 к. с. та 120 к. с., який становитиме непогану альтернативу більш габаритним авто. Також до плюсів можна віднести високий рівень безпеки, маневреність та компактність моделі з комфортом американського хетчбека.

Renault Logan

Типовим представником автомобіля економ класу марки Renault можна сміливо назвати модель Logan. Якщо ви спокійний водій без особливих претензій на швидкість, економічні у витраті бензину і вам частенько доводиться перевозити речі (наприклад, будинок-дача), то ця машина стане найкращим вибором.

Перевагою вважається надійна силова установка, відмінна якість збірки та невисока вартість. Має економічний бензиновий двигун. Витрата палива на 100 км трасою становитиме 5,6 л, містом – 8,5 л, у змішаному циклі – 7 л.

Hyundai Creta

Машина економ-класу, що увійшла до нашого топ-9, призначена для їзди як містом, так і в умовах заміського бездоріжжя. М’який хід, відмінна маневреність на швидкості, висока посадка та відмінний огляд дозволяють менше ніж за годину адаптуватися та відчувати габарити автомобіля.

Також до переваг марки можна віднести хорошу звукоізоляцію, економний режим споживання палива, бензиновий двигун об’ємом 2 л (149 к. с.), повний привід, 6-ступінчасту АКПП, систему безключового доступу та кнопку запуску двигуна.

Nissan Almera

Доступною моделлю автомобіля економ-класу за вартістю, надійністю та привабливістю екстер’єру є Nissan Almera, що ідеально підходить для міських доріг.

Зовнішність авто досить скромна і водночас стильна. Непогані технічні характеристики забезпечує 1,6 л двигун потужністю 102 к. с., розгін 10,9 с, витрата 8,5 л/100 км, максимальна швидкість 185 км/год. Як і належить бюджетному седану, автомобіль позбавлений вишуканих вигинів, виштамповок, а також складних елементів.

Skoda Octavia

До кращих автомобілів економ-сегменту входить і Skoda. Сучасний дизайн, цікаві оновлення в оснащенні зробили серйозний крок вперед.

Найкращі інженерні рішення, сучасні технології та яскравий дизайн дозволяють залишатися Skoda Octavia серцем бренду. Цей автомобіль незмінно залишається лідером у своєму класі з часткою ринку понад 47% за результатами опитувань сотень водіїв.

Додатковими «фішками» моделі стали 4 подушки безпеки, кондиціонер, медіасистема, обігрів передніх сидінь, круїз-контроль та світлодіодні фари.

Fiat Albea

Fiat Albea – бюджетний автомобіль із сучасним дизайном. Незважаючи на скромне оздоблення салону, виконаного в пластиці та тканині, відрізняється достатнім рівнем комфорту для свого класу. Крім того, завдяки індивідуальним особливостям моделі їй можна легко пробачити мінімалізм в оформленні деталей.

Так, Albea оснащується двигуном 1,4 л (77 к. с.) з механічною коробкою передач, здатним забезпечувати максимальну швидкість 162 км/год з розгоном до 100 км/год за 13,5 секунди з витратою до 8,2 л/100 км у міському режимі. Додаткова перевага – багажник об’ємом 515 л, що робить його ідеальним вибором як недороге сімейне авто.

Peugeot 208

Peugeot 208 – одна з найнадійніших машин економ-класу на авторинку. Виробник оснастив свій транспортний засіб модернізованою ходовою частиною, зробивши її максимально придатною для реалій українських доріг.

Два варіанти двигунів об’ємом 1,2 (75 і 130 к. с.) забезпечують максимальну економію споживання палива у вигляді витрати до 6,3 л/100 км по місту.

Внутрішнє оснащення бюджетного авто порадує сучасною мультимедіа з сенсорним екраном та можливістю голосового керування. Єдиний мінус – багажне відділення трохи більше ніж 300 л, але його легко компенсувати, відкинувши задні сидіння.

Volkswagen Polo GT

Volkswagen Polo GT став незаперечним лідером симпатій водіїв, згідно з багатьма проведеними опитуваннями.

За порівняно невелику вартість водій отримає авто, оснащене силовим агрегатом 1,4 л (125 к. с.) та 6-ступінчастою МКПП. Альтернативний варіант – роботизована коробка передач, що дозволяє повністю зосередитись на дорозі.

При розгоні до сотні всього за 7,5 секунд та витраті палива 5,7 л на 100 км це авто можна вважати межею мрій багатьох цінителів економії.

Якщо ще й врахувати комфортний, просторий салон, сучасні системи безпеки та просторий багажник, то модель Polo GT можна вважати якщо і не найкращим вибором недорого автомобіля у запропонованому рейтингу, то точно не найгіршим.