Під час руху на автомобілі, багато українських водіїв починають або закінчують рух на жовте світло світлофора, і так буває що саме в цей момент їх на цьому ловлять співробітники дорожньої поліції і виписують штраф у розмірі 510 грн за проїзд на заборонний сигнал світлофора (ч.2 ст.122 КУпАП). Начебто й правильно, а начебто й не зовсім правильно.

Чи можна їхати на жовте світло світлофора і що в таких випадках говорить закон, розповів «Апостроф».

В пункті 8.1 ПДР прописано, що регулювання дорожнього руху здійснюється за допомогою, зокрема, світлофорів. Пунктом 8.7 ПДР передбачено, що світлофори призначені для регулювання руху транспортних засобів і пішоходів, мають світлові сигнали зеленого, жовтого та червоного кольорів.

Згідно з пунктом 8.7.3. ПДР сигнали світлофора мають, зокрема, такі значення:

– зелене світло світлофора – дозволяє рух;
– зелене миготливе світло дозволяє рух, але інформує про увімкнення заборонного сигналу;
– жовте світло забороняє рух і попереджає про наступну зміну сигналів;
– червоне світло, у тому числі миготливе, забороняє рух.

Таким чином, відповідно до пункту 8.7.3. ПДР жовтий сигнал світлофора забороняє рух і попереджає про наступну зміну сигналів.

В пункті 8.10 ПДР прописано, що у разі подання світлофором забороняючого сигналу, водії мають зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінія) або дорожнім знаком 5.69 “Місце зупинки”. Якщо їх немає – не ближче 10 м перед світлофором чи пішохідним переходом. А якщо і вони відсутні та в усіх інших випадках – перед перехрещуваною проїзною частиною, не створюючи перешкод для руху пішоходів.

Також згідно з пунктом 8.11 ПДР водіям, які в разі ввімкнення жовтого сигналу не можуть зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому пунктом 8.10 цих Правил, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатися далі за умови забезпечення безпеки дорожнього руху. Тобто, закінчувати маневр.

З цього виходить, що ПДР передбачають окремі випадки, які надають право водію проїхати на жовтий сигнал світлофора. Водночас водій повинен бути уважним, щоб хтось інший не виїхав з іншого боку передчасно.

В разі, якщо після такого проїзду, водія зупиняє патрульний та намагається виписати штраф, водій має обґрунтувати свої дії із посиланням на пункти 8.10 та 8.11 ПДР. Якщо ж інспектор продовжує наполягати на винесенні постанови, бажано викласти свої аргументи у вигляді письмового пояснення.

Якщо інспектор винесе у таких обставинах постанову про накладення штрафу, вона є протиправною та підлягає скасування у встановленому порядку.