Багато автомобільних експертів та водіїв розходяться в думках про те, чи потрібно прогрівати двигун. Варто відразу сказати, що навіть при невеликому морозі потрібно дати двигуну трохи попрацювати перед поїздкою: це допоможе продовжити ресурс силового агрегату. При цьому експерти зауважують, що якщо після пуску двигуна одразу розпочинати рух, то в короткостроковому періоді з агрегатом не трапиться якихось серйозних неприємностей.

Справа в тому, що мінімальні теплові зазори забезпечують штатну роботу непрогрітого двигуна. Питання лише в товщині масляної плівки, яка буде на поверхнях, що труться. Як правило, в холодному агрегаті вона недостатня, тому з часом двигун, який експлуатують таким чином, буде зношуватися швидше.

Але як визначити оптимальну температуру антифризу для початку руху? Відповісти на це питання допоможуть обороти мотора. На сьогоднішній день усі сучасні автомобілі оснащуються режимом прогріву, який допомагає антифризу швидше вийти на робочі температури. Електронний блок управління спочатку трохи завищує оберти, а потім знижує їх по мірі прогрівання охолоджувальної рідини.

Наприклад, на деяких машинах при обертах холостого ходу на рівні 1100 об/хв температура антифризу становить близько 30 градусів за Цельсієм. Це означає, що масло в двигуні вже прогрівається і товщина масляної плівки на деталях, що труться, достатня. На іномарках експерти рекомендують орієнтуватися на позначку 1000 об/хв. При цьому нагрівання охолоджувальної рідини також буде близько 30 градусів за Цельсієм.

Після цього можна розпочинати рух. При цьому робити це потрібно плавно, без ривків, різких прискорень і гальмувань, поступово прогріваючи основні вузли та агрегати: двигун, коробку, деталі трансмісії.