Депутати Верховної Ради України ухвалили новий законопроєкт 8172. Документ передбачає норми, які спрямовані на розвиток зарядної мережі для електрокарів. Таким чином влада буде стимулювати розвиток цієї інфраструктури для електричних видів транспорту, повідомляє «Стіна».

Зазначається, що до кінця 2024 року в Україні діятиме спрощена система підключення зарядних станцій до електромереж та скасовано оплату за потужність при приєднанні. Водночас буде пільговий період для приєднання до електромереж компанії «Укренерго».

Документ також дозволяє встановлювати зарядні термінали ОСББ на прибудинковій території. Також такі термінали можна розмішувати у місцях загального користування (в цьому випадку можлива також компенсація коштів за це встановлення з місцевого бюджету).

Технічна документація у випадку з новими багатоквартирними будинками повинна мати не менш як 50 відсотків місць для стоянки електромобілів. Слід додати, що у сфері громадського транспорту теж будуть зміни: у населених пунктах з чисельністю понад 250 тисяч частка електричних автобусів повинна складати не менш як 25 відсотків (до 1 січня 2027 року). Повністю перейти на такий транспорт повинні будуть вже до 2033 року.

Також нові автобуси на бензинових двигунах для використання в сфері громадського транспорту купувати з 1 січня 2026 року у містах з населенням понад 250 тисяч та з 1 січня 2027 року у всіх інших населених пунктах буде заборонено.

Таким чином влада буде мотивувати українців переходити на екологічний транспорт. Документ уже відправили на підпис президенту України.