Нещодавно Восьмий апеляційний адміністративний суд в Україні ухвалив рішення щодо незаконності автоматичної відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Це рішення стало приводом для обговорення проблеми відсутності на дорогах відповідного знаку «фотовідеофіксація», що дозволяє водіям-порушникам уникати покарання.

У цьому випадку система «Каскад» зафіксувала перевищення швидкості автомобілем-порушником в населеному пункті. Після отримання повідомлення про штраф, водій оскаржив адміністративний припис, зазначивши, що на дорозі не було встановлено знак, що попереджає про автоматичну фотовідеофіксацію.

Департамент патрульної поліції не надав доказів про встановлення знаку 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху», як цього вимагає закон. У зв’язку з цим, Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав рішення про притягнення до адміністративної відповідальності незаконним.

Це рішення викликало бурхливі обговорення в суспільстві, оскільки багато людей підтримує встановлення знаку «фотовідеофіксація», що дозволить покарати водіїв-порушників та збільшити безпеку на дорогах. Однак, існує інший погляд на цю проблему, який полягає в тому, що встановлення знаку не гарантує відсутності порушень правил дорожнього руху та не забезпечує повну безпеку на дорозі.

Це рішення суду стало приводом для обговорення правової практики фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху в Україні. Деякі експерти вважають, що відсутність дорожнього знаку “фотовідеофіксація” дійсно може дати можливість водіям уникати покарання за порушення. І водночас це може стати приводом для більш обережної їзди на дорозі.

Однак, інші експерти наголошують на тому, що законодавство визнає фотовідеофіксацію порушень правил дорожнього руху дійсною та ефективною мірою боротьби з порушеннями. Також вони зауважують, що згідно зі статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, фотографії та відеозаписи можуть бути доказами порушення правил дорожнього руху.

Отже, вирішення даної проблеми повинне знайти компроміс між підтримкою законності фотовідеофіксації та необхідністю інформування водіїв про її застосування на конкретній ділянці дороги. Можливо, знак “фотовідеофіксація” повинен стати обов’язковим для встановлення на місцях, де застосовується автоматична фотовідеофіксація порушень правил дорожнього руху. Це допоможе виключити можливість спростування факту порушення через недотримання процедур встановлення знаку попередження.

У будь-якому випадку, необхідно забезпечити ефективну роботу системи фотовідеофіксації, щоб зменшити кількість порушень правил дорожнього руху транспортними засобами.