Не зовсім типову справу щодо ст. 130 (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП, розглянув Оболонський районний суд Києва.

Як повідомляє sud.ua, у матеріалах справи зазначено, що 2 січня 2023 року о 2:00 на столичній Петрівці патрульні поліцейські зупинили автомобіль Hyundai Sonata, за кермом якого знаходився мобілізований у лави Збройних Сил киянин Євген Я.

Поліцейські дійшли висновку, що водій знаходиться у стані алкогольного сп’яніння, а огляд за допомогою приладу Drager підтвердив їх висновки. Щоправда, перевищення норми концентрації алкоголю у водія виявилося невеликим – 0,3 проміле (дозволено 0,2)

В суді Євген Я. повідомив, що у жовтні 2022 року був призваний за мобілізацією. Власний автомобіль Hyundai Sonata він використовує у службових цілях, що підтверджується відповідною довідкою військової частини.

Водій зазначив, що 2 січня алкоголь не вживав, а пив спиртні напої лише у новорічну ніч. Перевищення норми, як показав Drager, невелике.

Також чоловік попросив суд не притягати його до відповідальності, оскільки йому необхідно мати право на керування автомобілем з огляду на службову діяльність під час проходження військової служби.

Також, Євген Я. підкреслив, що у подальшому не буде допускати відповідних правопорушень та розкаявся у скоєному.

Дослідивши матеріали справи та пояснення водія, суд зазначив, що показник алкоголю в крові чоловіка перевищує допустиму норму лише на 0,1% .

Це свідчить про малозначність вчиненого правопорушення, яке не нанесло значної шкоди суспільним чи державним інтересам.

Також суд зазначив, що притягнення Євгена Я. до відповідальності унеможливить виконання ним своїх посадових обов’язків, спрямованих на захист держави в період воєнного стану, що призведе до більш значної шкоди.