На початку 2022 року в Україні зросли штрафи за їзду на авто без номерного знака або зі знаком, що не відповідає стандартним вимогам (брудний, загороджений сторонніми предметами, відірваний).

У ПДР чітко прописано, що номер вважається брудним, коли хоч один із його символів неможливо прочитати з 20-метрової відстані (пункт 2.9. ПДР).

Як повідомляє AmperCar, зараз порушення обійдеться у 850 грн. За повторне порушення протягом року розмір штрафу збільшиться до 1700 грн. Також порушнику загрожують санкції у вигляді 30-40 годин громадських робіт чи вилучення транспортного засобу.

При цьому варто пам’ятати, що для накладення штрафу інспектор повинен сфотографувати або зняти на відео докази того, що номерний знак транспортного засобу неможливо розпізнати з відстані 20 метрів. Інакше штраф вважається незаконним.

Нагадаємо, народні депутати пропонують збільшити штрафи за водіння у стані алкогольного, наркотичного чи будь-якого іншого сп’яніння та конфісковувати авто на користь ЗСУ в разі повторного порушення протягом року.