Юристи розповіли, чи можна не сплачувати штрафи за порушення правил дорожнього руху і чим загрожує така несплата штрафу.

Після отримання постанови про накладення штрафу, водій має можливість обрати один з двох варіантів: або оскаржити штраф у встановленому порядку або оплатити його. На оскарження передбачено 10 календарних днів, на оплату – 15 календарних днів.

Якщо ж водій не оскаржує штраф, то відповідно він повинен його оплатити, пише AmperCar. У разі несплати штрафу у передбачений строк, постанова передається на примусове стягнення до відділу виконавчої служби. І тоді починаються всі негативні наслідки.

У порядку примусового виконання постанови з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу і витрати на виконавче провадження. Однак це ще не всі проблеми, які можуть виникнути в таких ситуаціях. Фактично боржника можуть очікувати набагато гірші несподіванки. Серед них:

  • арешт банківських рахунків;
  • арешт майна;
  • заборона виїзду за кордон.

Якщо ви не згодні зі штрафом внаслідок відсутності порушень з вашого боку і категорично проти його сплати, то у такому разі ви повинні оскаржити постанову про накладення штрафу у встановленому законом порядку, зазначають юристи.