Мінтранс Чехії готує реєстр автомобілів із українськими номерами, щоб вести облік водіїв із тимчасовим захистом.

Нововведення полегшить владі видачу штрафів, повідомляє TRAVEL «РБК-Україна» з посиланням на aktualne.cz.

Передбачається, що реєстр розпочне роботу у другій половині 2023 року. У Чехії налічується близько 38 000 автомобілів з українськими номерами.

«Ми вводимо це головним чином для того, щоб можна було відстежити відповідальність порушників. Зіставити автомобіль з конкретною людиною, що зараз часто буває складно», – сказав виданню Lidový noviním міністр транспорту Мартін Купка.

Мерії та муніципалітети не можуть надсилати штрафи водіям, якщо особу порушника не встановлено. У деяких випадках влада Чехії може переглядати реєстри транспортних засобів країн ЄС, але у випадку з Україною це не допоможе.

«Ми хочемо, щоб закон був простим. У реєстрі має бути зв’язок між автомобілем та особою з правом тимчасового захисту. Там будуть не всі технічні дані про транспортний засіб, а лише необхідні параметри», – сказав міністр.

Наразі транспортні засоби з України не повинні проходити технічний огляд у Чехії, оскільки вважаються автомобілями у міжнародному сполученні. Однак застрахувати їх також неможливо.

«Якщо незастрахований автомобіль завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо збитки постраждалій стороні і не вимагатимемо компенсації від українських автомобілістів. Ця допомога діє протягом 6 місяців після виїзду з території України», – розповів Володимир Крейзар із Чеського офісу страховиків.

Після 6-місячного терміну страхова компанія стягне гроші з незастрахованого винуватця.

За даними страхових компаній, з початку березня минулого року до кінця лютого цього року у Чехії сталося 173 ДТП за участю українських автомобілів.