Водіям в Україні нагадують, що самостійно встановлені ксенонові фари можуть призвести до отримання штрафу.

Багато водіїв замінюють штатні лампи світлодіодними, галогенними або ксеноновими, щоб покращити видимість на дорозі. Проте, не всі усвідомлюють наслідки такої заміни, такі як можливість засліплення зустрічних водіїв та створення аварійної ситуації, особливо якщо фари не спеціально адаптовані для використання з такими лампами, пишуть «Економічні новини».

Щоб покращити видимість на дорозі, можна встановити лампи, що передбачені заводом-виробником, проте не дозволяється самостійно замінювати штатні лампи на лампи іншого типу, якщо конструкцією транспортного засобу це не передбачено. Для використання ксенонових ламп потрібно встановлювати автоматичний коректор кута нахилу фар та пристрої для очищення фар. В іншому випадку, експлуатація автомобіля з ксеноновими лампами заборонена.

=Якщо правила щодо використання ламп не дотримуються, водій може бути оштрафований. Згідно з частиною 2 статті 122 КУпАП, за використання фар з порушенням вимог відповідних стандартів передбачений штраф у розмірі 510 грн. Крім того, згідно з частиною 1 статті 121 КУпАП, якщо водій керує транспортним засобом, який переобладнаний з порушенням правил, норм і стандартів, то передбачений штраф у розмірі 340 грн, якщо порушення вчинено вперше. У разі повторного порушення протягом року водій може бути позбавлений права керування від трьох до шести місяців.