Від корозії проводки страждають як преміальні німці, так і дешеві китайці. Причому визначити несправність часом непросто.

Почнемо з BMW 5-ї та 6-ї серій, які навіть потрапили під офіційну відкличну кампанію, пише MMR. На сервіс запрошували власників машин, куплених у період із червня 2003-го до серпня 2010 року. Справа в тому, що через вплив дорожніх реагентів різьбове з’єднання плюсового дроту акумуляторної батареї швидко іржавіє. Внаслідок чого електрика дає збій. Крім того, проводка може почати плавитися, що може призвести до займання.

«Китайці» також підкидають сюрпризи. Особливо ті, що відїздили років п’ять-десять тому. Скажімо, кросовер Lifan X60 гниє як консервна бляшанка. Однак метал можна підлатати. Шукати ж несправності в електриці значно складніше. Наприклад, від вологи, що роками накопичується під оббивкою підлоги, сильно страждають дроти. Якщо вчасно не побачити проблему, можна отримати коротке замикання. А там і до пожежі недалеко.

Позашляховики UAZ Patriot до 2012 року сходили з конвеєра зі словенськими монтажними блоками реле та запобіжників. Ці вузли мають нерозбірну конструкцію, тобто ремонту вони не підлягають. Але волога в них проникає часто, провокуючи оплавлення проводів та руйнування електричних контактів.

Ще один невдаха – Nissan Pathfinder третього покоління. По його рамі проходять товсті джгути проводів. Зрозуміло, що увесь бруд і волога в процесі експлуатації летить на них. У результаті гниє не лише рама, а й джгут. Тож замикання на цій моделі — звичайна справа. При цьому знайти «пробоїну» часом дуже непросто, тому на сервісі воліють відразу міняти запчастину, що не дуже дешево.

Тим часом у пікапа Mercedes-Benz X-класу, збудованого на базі Nissan NP300 Navara, електропроводка проходить близько до колісних арок. Якщо захисту на них немає, то нечистоти з-під коліс швидко роблять свою брудну справу. Може відмовити оптика, а деколи неможливо запустити мотор.