Правильне перемикання передач в автомобілі допоможе захистити зчеплення від поломок, а система «старт-стоп», що відключає двигун на світлофорах, має ряд недоліків.

Про це пише «Апостроф».

Принцип роботи цієї системи в тому, що при коротких зупинках вона глушить мотор, а коли водій відпускає педаль гальм, або витискає зчеплення, він знову запускається. Проте інженери серйозно змінили конструкцію силових установок із такою опцією.

При роботі автомобіля електроніка аналізує заряд акумулятора, вимірює температуру довкілля, знімає показання з датчика колінчастого вала. Так як кількість пусків різко збільшується, використовується гелієва батарея, що збільшує ціну.

Крім того, така система вимагає використання спеціального мастила, тому що при великій кількості пусків циліндро-поршнева група зношується набагато швидше.

Якщо водій практикує швидкий розгін після простою в пробці, з’являється ще один неприємний момент — за підрахунками експертів, із включеною системою «старт-стоп» розгін навіть компактного легковика до 20 км/год погіршується на 85%. Таким чином, витрата пального не зменшується, а зростає. Виходить, що система не тільки не заощаджує паливо, а навпаки, призводить до його перевитрати.