Затори вже давно стали однією з основних проблем у мегаполісах. За всю історію існування автомобілів було випробувано безліч методів, щоб подолати це неприємне явище. Водночас зростаюча кількість автомобілістів не дозволяє раз і назавжди вирішити проблему заторів тривіальними методами.

До незвичайного методу вирішили вдатися до французького містечка Ліль, де водіям планують платити за відмову від використання автомобіля. Як повідомляє Bigmir із посиланням на видання The Connexion, подібна система отримає назву Ecobonus і поки працюватиме лише в одному містечку на півночі Франції.

Так, кожна поїздка автомагістралі, яка не відбулася, обійдеться водіям у 2 євро. Доплата здійснюватиметься лише в ранковий та вечірній час пік (з 07:00 до 09:00 та з 16:30 до 18:30). Експеримент задля полегшення трафіку планують запустити вже у вересні 2023 року.

В експерименті братимуть участь 5000 водіїв-добровольців. До 12 травня водії повинні завантажити спеціальну програму, яка стежитиме за переміщеннями автомобілів за допомогою GPS. Крім того, автомобілі учасників експерименту відстежуватимуть дорожні камери.

При цьому камери будуть встановлені вздовж двох магістралей, які беруть участь в експерименті – А1 Париж – Лілль та А23 Валансьєн – Лілль. При впровадженні цієї схеми організації руху влада Парижа орієнтувалася на таку ж схему в Роттердамі, де вона допомогла зменшити трафік на 17%.