АТ «Черкаський автобус», що випускає автобуси малого класу Ataman на агрегатах японської Isuzu, планує інвестувати 200 млн грн у проєкт створення двох автобусів, які за розмірами перевершують ті, що випускаються зараз. Про це повідомив народний депутат Дмитро Кисилевський за підсумками поїздки до Черкас, інформує Fixygen.

«Завдяки локалізації власник «Черкаського автобуса», Олександр Дорош, сміливіше будує плани щодо інвестицій. До виробництва він готує два нові автобуси, більші за розміром. Обсяг інвестицій у цей проект — 200 мільйонів гривень», — написав він у Facebook у четвер, підбиваючи деякі підсумки роботи закону про локалізацію в машинобудуванні, ініціатором якого він є.

За його словами, за період дії закону (з червня 2022 року), який у 2023 році передбачає обов’язкову наявність щонайменше 15% української складової під час публічних закупівель (і +5% щороку, доки не дійде до 40%), завод випустив 324 автобуси, виграв 60 тендерів у публічних закупівлях — не тільки на автобуси, а й на іншу колісну техніку з локалізацією.

«Найбільший із них — на поставку 126 шкільних автобусів для Львівської області. Показник локалізації в цих автобусах — 60%. На сьогодні дві третини виробництва підприємства — замовлення державного сектору», — наголосив Кисилевський.

У зв’язку з цим він наголосив на недоречному, на його погляд, обмеженні сумою 60 млн грн максимальної підтримки, яку промислові виробники можуть отримати від держави за програмою 5-7-9.

«Для порівняння, для торговельних мереж цю стелю встановлено на рівні 1 млрд грн. Такі пріоритети, на мій погляд, слід змінити з точністю до навпаки. «Черкаський автобус» програмою 5-7-9 успішно скористався, але потреба в інвестиційних коштах значно більша», — підкреслює народний депутат.

Кисилевський зазначив, що «Черкаський автобус» простоював лише кілька днів у лютому 2022 року (одразу після вторгнення РФ), і наразі на заводі працює 450 черкащан, ще 50 фахівців підприємство готове взяти на роботу. Середня зарплата — 15 тис. грн.

Він наголосив, що в Україні сьогодні є щонайменше чотири великі виробники автобусів, які спільно здатні закрити потреби держави в цьому виді транспорту.

«Купуючи український громадський транспорт, державні відомства, компанії та громади виграють тричі. По-перше, заощаджують на сервісі, оскільки виробник знаходиться поруч. По-друге, понад 40% витрачених коштів повертаються у вигляді податків. По-третє (і найголовніше), таким чином держава стимулює інвестиції та створення робочих місць у своїй країні, а не за кордоном», — резюмував нардеп.

Заснований у 1994 році завод «Черкаський автобус» до теперішнього часу випускав тільки автобуси малого класу, а також іншу колісну техніку на агрегатах Isuzu.

За даними ресурсу opendatabot, у 2022 році завод збільшив чистий прибуток майже у 2,9 раза до 65,02 млн грн за зростання чистого доходу на 32,5% до 842,29 млн грн.

Київському ТОВ «Інвестиції в розвиток» та Олександру Дорошу належать пакети по 24,79% акцій АТ, Ганні Супрун і Костянтину Ворушиліну — по 8,2498%, ще чотири фізособи (зокрема багаторічний директор заводу Віталій Раабе) володіють пакетами по 5,3999% акцій.

Статутний капітал АТ «Черкаський автобус» — 162,96 млн грн.