Українці у Чехії мають поставити на облік свій транспортний засіб до кінця 2023 року. Відповідний законопроєкт схвалила Палата депутатів. Тепер документ повинні ухвалити сенатори.

Про це повідомляє видання «Слово і діло» із посиланням на Ceske Noviny.

До кінця 2023 року українські біженці в Чехії мають зареєструвати свої автомобілі, інакше отримають штраф у розмірі до 30 тисяч крон (1400 доларів).

Згідно із затвердженою поправкою комітету безпеки, облік таких авто покликаний удосконалити притягнення до кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Мова йде про автофіксацію порушень швидкісного режиму чи правил стоянки. Наразі відповідальність за це у Чехії не поширюється на автомобілі з іноземною реєстрацією. Міська влада почне ставити на облік українські машини з жовтня. Зареєструватися люди мають до кінця року.

Українці, які отримали тимчасовий захист чи візу з метою допуску до Чехії, матимуть сім днів на реєстрацію своєї автівки.

Як повідомляє Чеське бюро страховиків, у країні перебувають 38 тисяч українських автомобілів. 4 тисяч з них – не застраховані. Загалом у Чехії перебувають понад 320 тисяч українських біженців із тимчасовим захистом.