В Україні дедалі більше посилюють покарання водіям. За порушення правил дорожнього руху їм загрожують чималі штрафи та навіть позбавлення прав. Водночас водії повинні відповідати і за своїх пасажирів, які мають бути пристебнуті в салоні автомобіля, навіть на останньому сидінні. За порушення цього правила їм виписуватимуть штрафи, повідомляє Avtosota.

Згідно з інформацією, водіям категорично заборонено рух, якщо хоч один із пасажирів відмовляється пристібатися ременем безпеки. Водночас існують обставини, за яких водій може не виконувати це правило.

Якщо пасажир має інвалідність, через яку він не може пристебнутись, то в такому разі штрафувати не будуть. Також пасажири у транспортних засобах, що експлуатуються, також можуть бути не пристебнутими згідно правил.

Раніше мали право не пристібатися, водії таксі та інструктори автомобільних шкіл, але з того часу правила дорожнього руху були трохи змінені.

Під час перевезення дітей, зріст яких менше 145 сантиметрів, обов’язковим є використання спеціального автомобільного крісла. Якщо ж його немає, а вас зупинили патрульні, то окремий протокол вам забезпечений.

Також водії зобов’язані пам’ятати, що порушення правил дорожнього руху їм загрожує штраф. Перше попередження тягне за собою штраф у розмірі 510 гривень, а у випадку аварії розмір штрафу сягає 2 400-8 500 гривень.

Водночас водії несуть відповідальність за життя пасажирів, тому всі вони повинні бути пристебнутими. За ігнорування цього правила покарання загрожує самому водію, а не пасажиру. Наприклад, якщо всі чотири пасажири були не пристебнуті, то водієві загрожує штраф у розмірі 2400 гривень.