Компанія «Українська бронетехніка» під час спеціальних навчань «Rescue Days Ukraine» в Івано-Франківській області представила спеціальну оперативно-піротехнічну машину на базі свого бронеавтомобіля «Новатор». Про це повідомила прес-служба компанії, пише today.ua.

У повідомленні йдеться про те, що ця спеціальна оперативно-піротехнічна машина призначена для використання у підрозділах ДСНС, які займаються розмінуванням. Внаслідок злочинних дій російських окупантів великі площі України заміновані, постійно внаслідок підривів на мінах, встановлених російськими окупантами, гинуть мирні громадяни. Тому дуже актуальними є зараз різні засоби розмінування.

Нова спеціальна машина на базі бронеавтомобіля «Новатор» допоможе розмінувати українські землі. Нагадаємо, що за офіційними даними, на розмінування території України знадобиться щонайменше 10 років.

Називається ця новинка «Новатор-ПМ». Про неї зараз відомо ще дуже мало. Головне призначення – доставка особового складу до місця розмінування, а також доставка спеціального обладнання для розмінування.

Технічно «Новатор-ПМ» від стандартного бронеавтомобіля «Новатор», який стоїть на озброєнні у ЗСУ та в Національній гвардії України, мабуть не сильно відрізнятиметься. Він збереже свій бронезахист.

Нагадаємо, бронеавтомобіль «Новатор» створили у 2017 році на базі американського пікапа Ford F550. Він оснащується восьмициліндровим 6,7-літровим турбодизельним двигуном потужність 300 к.с., який працює разом із 6-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Привід – повний.

Корпус виготовлений із сталевих броньових листів та забезпечує рівень захисту ПЗСА-4 за державним стандартом України (від пострілу з 7,62-мм снайперської гвинтівки СВД з близької дистанції), а також від вибуху двох ручних гранат РГД-5 під колесом або днищем. У шинах використовується технологія RunFlat System (завдяки цьому на спущених шинам можна проїхати 60 км при швидкості 40 км/год). Скло куленепробивне.

На передньому бампері встановлено лебідку з 25-метровим тросом (є кілька типів лебідки, залежно від тягового зусилля). Цей бронеавтомобіль можна обладнати камерою заднього виду, супутниковою навігацією, а у вантажному відсіку можна встановити сидіння для десанту або кріплення для фіксації нош із пораненими.

Машина для вибухотехніків «Новатор-ПМ» ще перебуває на стадії розробки. Коли з’явиться її серійна версія – невідомо.