За час війни українці вже навичилися впізнавати наближення ворожих беспілотників Shahed-136 завдяки характерному звуку їх роботи. Під час польоту мотор дрона видає гучний звук, схожий на шум бензопили або мопедного двигуна. Цей звук також характерний для машин без глушника.

Мало хто знає, але влада Києва ще з червня 2022 року заборонила рух містом транспортних засобів без глушника до скасування дії військового стану. Але, незважаючи на це, окремі водії порушують розпорядження та влаштовують на вулицях галасливі перегони, чим дуже лякають мирне населення.

І стало відомо, що стало відомо, що в Україні на державному рівні можуть заборонити їздити автомобілями без глушників. Про це заявив Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Причиною заборони є те, що автомобілі без глушників створюють багато шуму, що також нагадує звук, який видає іранські дрони-камікадзе «Shahed».

Подоляк вважає, що після створення законопроекту про заборону автомобілів без глушників усе працюватиме «як годинник». Але коли може з’явитися регламент із цього приводу – невідомо.

«Зараз поліція не має регламенту, за яким вони можуть забороняти автомобілі без глушників. Відповідний законопроект має усунути цю проблему», — заявив він.

Принципи вільних демократичних країн – все, що не заборонено, має бути дозволено, також наголосив радник голови ОП.

«Нардепи мають обговорити і опрацювати це питання. Якщо такі авто дійсно створюють проблемні звуки, то потрібно розробити законопроект, що регламентує це», — сказав Подоляк.