В Україні пропонують змінити систему покарань за порушення Правил дорожнього руху Так можуть з’явитися штрафні бали з терміном дії 1 рік. При цьому водій може втратити права, якщо накопичить 24 бали.

Про це повідомляє «Хвиля» із посиланням на Центр демократії та верховенства права, посилаючись на Policy Brief експертів кампанії «За безпечні дороги».

У Policy Brief вважають, що систему непогано було б побудувати на зразок Польщі, але з деякими змінами.

Передбачається, що нова система штрафів матиме чітку градацію. Наприклад, перевищення швидкості руху на кожні 10 км/год означатиме більш серйозне покарання та більшу кількість штрафних балів.

Тобто спочатку у кожного водія буде 0 балів, а при порушеннях правил дорожнього руху, які призводять до підвищеної небезпеки, йому нараховуватимуть штрафні бали.

Термін дії кожного бала – 1 рік, а максимальна кількість – 24 бали. Якщо водій «назбирає» 24 бали, його позбавлять посвідчення водія. Причому відбуватиметься анулювання прав автоматично і без рішення суду.

Крім того, пропонується запровадити серйозніші покарання для тих водіїв, яких позбавлять прав, але вони продовжать керувати транспортними засобами. Наприклад, у Польщі та Німеччині таким порушникам загрожують реальні тюремні терміни.

Експерти також розкритикували законопроект №6502 про штрафні бали для водіїв, який уже зареєстровано у Раді. Документ передбачає, що бали нараховуватимуться лише тоді, коли порушення будуть зафіксовані поліцією. На думку фахівців цей законопроект порушує принципи рівності.