Почастішали випадки винесення працівниками поліції постанов про накладення штрафу за порушення ПДР без відома самих водіїв. Інспектор зупиняє автомобіль, переписує дані з пред’явлених водієм документів і, після того, як водій їде, інспектор виписує постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності.

За порушення ПДР на водія дійсно може бути накладено адміністративний штраф. Однак, перед винесенням постанови відповідно до закону передбачена спеціальна процедура розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Тобто водій має бути повідомлений про факт порушення, інспектор має роз’яснити йому права під час розгляду справи, водій має право надати свої пояснення і докази тощо. І лише після цього інспектор може виносити постанову.

Якщо ж за наслідками проведеного розгляду справи, з урахуванням пояснень водія та наявних доказів, інспектор прийме рішення про накладення штрафу, він має право винести постанову, оголосити її в присутності водія та вручити водію її копію.

Проте, є неприпустимим винесення постанови на підставі наявних в інспектора відомостей про паспортні дані водія без повідомлення про це водія і без присутності самого водія.

В одній з таких ситуацій працівники поліції зупинили автомобіль на блокпосту, перевірили документи, поспілкувалися ввічливо з водієм та повідомили, що водій може продовжити рух. Водій подякував за ввічливе спілкування та поїхав далі у свої справах.

Однак, на наступний день у додаток «Дія» водію прийшло повідомлення про накладений штраф за відсутність страхового полісу. При цьому автомобіль фактично був застрахований і поліс був наявний.

Водій поїхав у відділення поліції для з’ясування обставин винесення такої постанови. Однак там йому відповіли, що постанова вже винесена і скасувати її можна лише відповідно до встановленої законом процедури. Втім, водій оскаржив цю постанову в суді.