Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни китайський автоконцерн Great Wall.

Це перший випадок, коли до списку міжнародних спонсорів війни потрапив автовиробник. Зумовлено це тим, що Great Wall не тільки не збирається залишати ринок рф, а й планує розширити свою присутність. Зокрема, у 2022 році концерн презентував у росії свій новий бренд Tank.

Також секретар правління Great Wall Сюй Хуей анонсував інвестиції у розмірі 3 млрд юанів ($472 млн) у російський ринок. На даний момент саме росія є найбільшим експортним ринком для автомобілів Great Wall. В умовах відходу з ринку провідних світових автовиробників китайський концерн нарощує продажі, а його чистий прибуток за 2022 рік склав $340 млн.

На території рф працює 115 дилерських центрів Great Wall. Крім того, з 2019 року функціонує підприємство Great Wall у Тулі. На даний момент там налагоджено складання кросоверів Haval Jolion, F7 та F7x, а також рамного позашляховика H9. Концерн продовжує сплачувати податки до бюджету країни-агресора та жодного разу не засудив вторгнення в Україну.

Great Wall – восьмий найбільший китайський автовиробник. Концерн випускає авто під марками Great Wall, Haval, Wey, Tank та ORA.