Правила дорожнього руху (пункт 5.2 б) вимагають, щоб пасажири використовували ремені безпеки, незалежно від їхнього місця (передній або задній ряд). Однак, на практиці досить мало людей дотримуються цього правила.

Нещодавно в Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №9210-1 від 01.05.2023, “Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо безпеки експлуатації транспортних засобів”. Головна мета цього законопроєкту полягає в посиленні відповідальності пасажирів.

Згідно з новим законопроєктом, якщо пасажири не користуватимуться ременями безпеки в автомобілі, їх, нарівні з водіями, запропоновано штрафувати на суму 510 грн. Іншими словами, кожен пасажир буде нести відповідальність самостійно.

У разі повторного порушення сума штрафу зростатиме до 1700 грн. Крім того, можливе призначення примусових робіт строком до 40 годин.

Отже, найкращий варіант для пасажирів – почати використовувати ремені безпеки вже зараз. При цьому важливо, щоб ремінь був достатньо щільно прилягаючим до тіла. Якщо ремінь слабко натягнутий, в разі зіткнення він не зможе впевнено утримати людину.