При обов’язковому технічному огляді транспортних засобів в Україні тепер не буде фотофіксації. Замість неї запроваджували відеофіксацію процесу техогляду. Кабмін передбачив й інші нововведення в правилах проходження обов’язкового технічного огляду транспортних засобів, повідомляє today.ua.

Серед нововведень слід назвати, наприклад, те, що тепер паперова копія протоколу результатів технічного контролю не є обов’язковою. Чому? Бо тепер діє електронна версія такого протоколу.

Замість фотофіксації процесу технічного огляду ТЗ тепер буде відеофіксація. Передбачається, що це допоможе знизити рівень корупції під час проходження обов’язкового техогляду транспортних засобів.

Крім того, введено в дію вимоги Директиви Євросоюзу від 3 квітня 2014 року щодо перевірки ТЗ. Ця директива встановлює інтервали проходження технічного контролю транспортними засобами різних категорій. Також сказано, коли ТЗ повинні обов’язково проходити техогляд у встановлених тимчасових інтервалів.

Під час обов’язкового технічного контролюу транспортних засобів виявляють три групи недоліків.

Пункти технічного контролю повинні видавати сертифікат придатності до експлуатації на транспортний засіб.

Нагадаємо, в Україні у 2022 році планували запровадити обов’язковий техогляд усіх легкових автомобілів. Однак через повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ це нововведення відклали.

Очікується, що легкові автомобілі мають перевіряти через 4 роки після реєстрації, а потім кожні 2 роки. Техогляд зобов’язані проходити нові власники машин протягом 10 днів після перереєстрації на своє ім’я, а також після серйозної дорожньої аварії. Вартість такої послуги становитиме 1500 гривень. За відсутність техогляду планують штрафувати на 1700 гривень.

Проводитимуть обов’язковий техогляд сертифіковані СТО. Вони перевірятимуть системи рульового та гальмівного управління, зовнішні світлові прилади, світлопропускання скла, ГБО, системи безпеки тощо.

Тим часом, раніше Міністерство фінансів виступило проти запровадження в Україні обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Заступник міністра фінансів Олександр Кава наголосив, що договір про асоціацію України з Євросоюзом не передбачає запровадження у нашій країні обов’язкового техогляду легкових автомобілів. Йдеться лише про обов’язковий технічний огляд машин, що їхатимуть з України до ЄС.