У світі автомобілів, двигунів яких здатні протриматися без капітального ремонту протягом мільйона кілометрів пробігу, вже немає. Однак деякі екземпляри моделей з ультранадійними двигунами все ще можна знайти на світовому вторинному ринку. Про них сьогодні і поговоримо.

Avtosota розповіла про 7 авто, для двигунів яких пробіг в 1 мільйон кілометрів виявився далеко не межею.

Mercedes 240D

Цей седан входить до списку автомобілів, на яких можна кілька разів об’їхати земну кулю. До неймовірної надійності 2,4-літрового дизельного двигуна додається ще й невибагливість кузова та шасі, завдяки якій таксисти Північної Африки їздять на таких «Мерседесах» протягом понад 40 років і змінювати їх на щось інше явно не збираються.

Volvo P1800

Доказом надійності двигуна цього «Вольво» є той факт, що в 2013 році власнику P1800 вдалося подолати на ній позначку 3 мільйони миль або 4 мільйони 827 кілометрів. Ця дистанція відповідає 120 екваторам Землі та підтверджує феноменальну довговічність рядного 4-циліндрового мотора B18 робочим об’ємом 1,8-літра, який згодом змінили на не менш міцний двигун B20B.

Saab 900 SPG

Один із екземплярів цього «Сааб», що пройшов понад 1 мільйон 600 тисяч кілометрів, зараз зберігається в музеї у США. За цей пробіг його власнику жодного разу не довелося ремонтувати ні двигун, ні його турбіну, ні навіть коробку передач, що можна назвати справжнім подвигом для шведської класики, що комплектувалася 2-літровим бензиновим двигуном потужністю 175 кінських сил.

BMW 325i

Експеримент, проведений виробником моторних масел Mobil 1, призвів до того, що як мінімум один з BMW 325i, оснащений рядною шісткою зумів проїхати понад півтора мільйони кілометрів. Але не дорогами, а на динамометричному стенді.

На досягнення цієї позначки пішло 4 роки, після яких двигун було знято та оцінено зношення його деталей. У результаті з’ясувалося, що незважаючи на такий високий пробіг, мотор виглядає як новий.

Lincoln Town Car

У США люблять дбати про машини, які згодом стають класикою. Саме це сталося з одним із таких Lincoln, яким володів житель Канзасу. Чоловік проїхав на своєму авто 1983 року випуску понад 2 мільйони кілометрів і лише одного разу перевірив чи все гаразд з його двигуном та трансмісією.

Subaru Forester

Цей японський кросовер був придбаний словенським музикантом Йернер Юнгом в 1998 році. З того часу він встиг довести надійність «Форестера», проїхавши на ньому понад 1 мільйон кілометрів. Як стверджує власник машини, за цей час машина жодного разу серйозно не зламалася і по сьогоднішній день має 70% оригінальних деталей.

Toyota Highlander

Замкнув список автомобілів із двигунами, здатними проїхати понад 1 мільйон кілометрів, японський сімейний кросовер Highlander. Одному з екземплярів цієї моделі 2006 року випуску вдалося подолати позначку в 1 мільйон 600 тисяч кілометрів.

На жаль, унікальний автомобіль-рекордсмен був втрачений у 2022 році в результаті урагану Ян, що обрушився на Флориду. Однак в обмін на лояльність до бренду Toyota на початку 2023 року подарувала власнику цієї машини повністю новий Highlander, на якому той тепер збирається проїхати не менше, ніж на попередньому (звучить надто оптимістично, чи не так?).