Реставратор та колекціонер Руслан Григорович із Єлгави (Латвія) відтворив культовий автомобіль із радянського бойовика «Міраж» на честь 40-річчя фільму. Hyser поділився ключовими подробицями цього проекту.

На початку 1980-х років латвійські кінематографісти модифікували звичайну «Ниву» ВАЗ-2121, щоб створити незвичайний броньовик для фільму «Міраж». Модифікації включали плоскі панелі та металеві віконниці, що надають машині броньованого вигляду.

Оригінальна машина з фільму не збереглася, тож Григорович вирішив збудувати точну копію, щоб відсвяткувати річницю фільму.

«Міраж» був знятий латвійським режисером Алоїсом Бранч і був відомий своїми бойовими сценами. Сюжет фільму обертається навколо злочинців, які вкрали інкасаторський броньовик і сховали його у спеціально переобладнаному трейлері для кемперів, щоби непомітно перевезти його.

Фільм знімався у Криму, який зображувався як американський штат Невада.

Григорович ретельно вивчив фільм, зібрав кадри та переглянув фотографії з Латвійського національного архіву, щоб створити точну копію.

Модифікація Ниви

Як базовий автомобіль він використав «Ниву» 1997 року і вніс зміни, що відповідають версії фільму. Сюди входила заміна задньої панелі на старішу модель, використання задніх ліхтарів від ВАЗ-2106, встановлення в салоні сталевих пластин та макета сейфа.

Репліка має фіксовані сталеві пластини на лобових та бічних вікнах, що імітують зовнішній вигляд броньовика у фільмі.

Репліка броньованої «Ниви» стане частиною виставки автомобільного музею AnRu Motors у Єлгаві, Латвія.

Цей проект віддає шану класичному твору радянського кіно та демонструє майстерність та увагу до деталей Руслана Григоровича як реставратора та колекціонера.