З 1 жовтня у Чеській Республіці почне діяти спецреєстр, до якого вноситимуть усі автомобілі з українськими номерами.

Громадяни України, яких це стосується, отримують відповідне попередження, пише NewsWall.

Влада Чехії пішла на такий крок у зв’язку з численними випадками порушення ПДР, які вчиняли водії з України, і неможливістю адекватно застосовувати штрафні санкції.

Обов’язки щодо реєстрації транспортних засобів візьмуть на себе органи місцевої влади. За словами Філіпа Медельського, прес-секретаря міністерства транспорту Чеської Республіки, цей процес є надважливим, бо без нього українські автомобілі не зможуть пересуватися вулицями країни. Крім того, поршники цього правила повинні будуть сплатити штраф у сумі 30 тисяч крон.

Українцям, які приїжджають до Чехії у пошуках тимчасового прихистку, потрібно, впродовж тижня з моменту отримання житла, зареєструвати свої автомобілі.

За словами посадовця, за реєстрацію коштів не братимуть, а процес обліку стане централізованим. Перевірка технічного стану транспортного засобу не передбачається: тільки адміністративна реєстрація.

Українські водії повинні будуть надати чеській владі таку інформацію про свої автівки:

  • місце проживання власника;
  • пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • інформація щодо автомобіля, включно з VIN-кодом.

Важливим моментом є наявність страхового полісу на авто. Якщо він відсутній, в разі заподіяння шкоди транспортному засобу на чеських номерах, місцева страхова компанія компенсує збитки постраждалій стороні за рахунок гарантійного фонду.