В Україні розглядається введення нового механізму покарань для водіїв, які порушують Правила дорожнього руху (ПДР) з метою зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод.

За останні 9 місяців 2023 року в Києві зафіксовано 20 866 ДТП, що призвели до травмування 1728 осіб і загибелі 81 особи. Порушення правил дорожнього руху, такі як неправильне маневрування, перевищення швидкості та керування у стані сп’яніння, визначаються як основні причини аварій.

Народний депутат Павло Фролов вніс пропозицію про впровадження системи штрафних балів для водіїв, аналогічної тій, яка діє в Європі та США, інформує SUV News. За цією системою водіям нараховуватимуться бали за порушення, такі як непристебнутий ремінь безпеки, проїзд на червоне світло та перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год. Анулювання прав водія передбачено при накопиченні 12 або більше штрафних балів, а порушникам доведеться пройти курс підготовки для водіїв та відповідні тести.

Ці зміни спрямовані на поліпшення безпеки на дорогах, зменшення кількості порушень ПДР і впровадження додаткових заходів безпеки, таких як встановлення камер фото- та відеофіксації, розміщення додаткових дорожніх знаків та створення острівців безпеки.