В Україні почастішали випадки відвертих афер з боку патрульних інспекторів поліції, які оформляють на водіїв штрафи без їхнього відома. Юристи звертають увагу, що вимога про сплату стягнення приходить автомобілістам після безвинних діалогів із правоохоронцями.

Експерти зазначають, що подібні інциденти мають місце, як правило, після перевірки документів на блокпостах. Інспектор ввічливо спілкується з водієм, навіть не натякаючи на якесь порушення з його боку. Після цього автомобіліста відпускають, побажавши “щасливої дороги”, але виписують протокол за, наприклад, відсутність страхового поліса. Патрульні самі оформляють адмінматеріали щодо “порушника” без його присутності, пише «Твоя машина».

Такі дії поліції, пояснюють юристи, є грубим порушенням адміністративного процесу. Справа має розглядатися виключно в присутності водія, йому мають пояснити, в чому він звинувачується, мають бути зачитані його права. При цьому спроба оскаржити дії інспекторів за місцем їхньої служби, як правило, ні до чого не призводить. Адвокати рекомендують одразу звертатися до суду, якщо стали жертвою такого “розводу”.

Також рекомендується наполягати на винесенні в суді окремої ухвали щодо несумлінних поліцейських, щоб їхнє керівництво провело службове розслідування і притягнуло свавільників до дисциплінарної відповідальності.