Єврокомісія планує зобов’язати українських водіїв, на рівні з перевізниками з інших країн, отримувати ліцензії на перевезення. Про це заявив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, повідомляє AgroPolit із посиланням на «Європейську правду».

Він підкреслив, що інформація про ліцензіатів зберігається в Єдиному комплексі інформаційних систем Укртрансбезпеки. Зараз кожен український водій має електронний кабінет, в якому він отримав ліцензію.

Для підтвердження законності своєї діяльності, у водія може бути витяг з зазначеної системи із спеціальним QR-кодом і його достатньо просканувати. За словами урядовця, відкритим питаннями лишається, як контролюючі органи влади країн ЄС перевірятимуть достовірність ліцензії.

«З одного боку, це не створить додаткових труднощів. Нюансом лишається механізм перевірки таких документів. Тому що українські ліцензіати не мають в принципі паперових документів, адже сьогодні ця процедура в Україні повністю оцифрована. Жодна українська вантажівка не може виїхати з України, якщо не має відповідної ліцензії на перевезення. Так працює система єЧерга для перетину кордону, в якій просто неможливо зареєструватись, якщо перевізник не має ліцензії», – зазначив Сергій Деркач.