Чимало автовласників в Україні не пам’ятають про необхідність мати в машині комплект обов’язкових предметів. Незважаючи на те, що штрафи за відсутність цих предметів, які іноді нараховують правоохоронці, можуть бути протиправними, все ж варто подбати про це заздалегідь, щоб уникнути проблем. Про це пише «Автотема».

Останнім часом, за словами юристів, поліцейські посилили перевірки на предмет того, чи мають водії при собі вогнегасник та медичну аптечку. Водіям, які не мають цих предметів або мають їх з простроченим терміном придатності, виписуються штрафи. Поліція аргументує свої дії пунктом 31.4.7 ПДР, який забороняє керування автомобілем без наявності вогнегасника та аптечки, та кваліфікує такі випадки за статтею 121 КУпАП як використання транспортного засобу з технічними несправностями.

Проте експерти стверджують, що такі штрафи є неправомірними. Штрафувати можна тільки тих водіїв, які займаються регулярними пасажирськими перевезеннями, оскільки саме вони несуть відповідальність за відсутність вогнегасника та аптечки. Іншим водіям повинна застосовуватися стаття 125 КУпАП «Інші порушення ПДР», яка не передбачає жодних санкцій, окрім попередження.

Навіть якщо поліція продовжує виписувати такі штрафи, які можна оскаржити в суді, юристи радять не ігнорувати правила ПДР та не ризикувати. Вони закликають водіїв перевірити у своєму авто наявність вогнегасника та медичної аптечки, щоб уникнути будь-яких проблем.