Китайський виробник преміальних електрокарів розіслав директиву, яка зобов’язує китайських постачальників припинити співпрацю з російськими партнерами вже з 30 червня. Про це стало відомо порталу Avtosota.

Подробиць змісту документа поки що немає, як інформації про те, що загрожує тим, хто продовжить працювати з росіянами.

Zeekr, який входить до корпорації Geely, вводить обмеження. Російські дилери, у яких є вільні гроші, зараз розміщуватимуть велику кількість замовлень на дуже популярні машини, щоб сколихнути продажі. Подібну практику заборони ввели вже багато китайських брендів, наприклад Voyah, але, на відміну від Zeekr, вона представлена у Росії, і такий захід виглядає логічним у боротьбі з неофіційними постачальниками.

Причини такої поведінки Zeekr зрозумілі. Багато експертів пов’язують її з ризиком вторинних санкцій, яких дуже боїться керівництво головної компанії, що володіє кількома відомими брендами, серед яких Volvo, Lotus і Smart.

Є і ще одна версія, за якою подібні рестрикції покликані стимулювати продажі через білоруських дилерів, до яких “Зікри” надходять офіційно, але поки що докладної інформації немає.