Адміністративні штрафи є найпопулярнішим покаранням за порушення ПДР в Україні. Причому, є ситуації, коли від штрафу не застрахований практично ніхто. У зв’язку з цим важливо знати, як діяти, коли поліція оформляє адміністративний матеріал за цим фактом. Зокрема, слід розуміти, як чинити не варто, пише «Твоя машина».

Іноді водії вдаються до різного роду “трюків”, сподіваючись перехитрити інспекторів і уникнути тим самим відповідальності. Зокрема, нерідко автомобілісти відмовляються від отримання копії постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Існує думка, що, якщо водій не залишить свій підпис у графі про отримання копії документа, то це в майбутньому дасть змогу оскаржити штраф, заявивши, що розгляд справи відбувався без його участі. Насправді така поведінка є великою помилкою і шкодить насамперед самому порушнику.

Юристи пояснюють, що закон дозволяє поліцейському оформляти матеріали без підпису водія, вказавши в документах, що той відмовився отримувати копію постанови. Водночас без останньої автомобіліст не зможе подати скаргу до суду на дії поліції і навіть сплатити штраф, оскільки не знатиме реквізитів для платежу. Якщо водій не встигне оскаржити постанову в 10-денний термін, то втратить можливість скасувати штраф. Несплата стягнення в 30-денний термін може призвести до більш серйозних наслідків – подвоєння суми заборгованості, арешт рахунків і майна.