Культовий ЗАЗ-966 був справжнім народним українським автомобілем у 1960-х роках. Проте не багато автолюбителів знають, що знаменита модель спочатку мала інакший вигляд. Видання novyny.pro нагадало, як виглядав ЗАЗ-966 на початковому етапі розробки.

ЗАЗ-966 випускався з 1967 до 1972 року. Це компактний дводверний седан із заднім розташуванням двигуна. Виробництво моделі було налагоджено у місті Запоріжжя.

Як спочатку виглядав ЗАЗ-966

Архівні фотографії показують дизайн прототипа ЗАЗ-966. Дослідний зразок культового «Запорожця» мав безліч відмінностей від серійної моделі.

ЗАЗ почав розробляти новий автомобіль уже менше ніж через рік після дебюту ЗАЗ-965 у 1960 році. Вже у листопаді 1961 року було показано перший дослідний зразок моделі.

Прототип мав іншу передню частину. Решітка радіатора була компактнішою та мала круглі покажчики повороту. Також вона не поєднувала передні фари.

Дах дослідного зразка моделі був більш закругленим, ніж у серійної моделі. Тому відрізняються й задні бічні стекла.

Позаду були розташовані вертикальні ліхтарі. Є відмінність і у формі багажника, який на прототипі має складнішу конструкцію.

Можна помітити й відмінності у зовнішній обробці автомобіля. Досвідчений зразок відрізнявся великою кількістю хромованих деталей зовні та іншим дизайном фірмових «зябер». Також у прототипа були інші бампери та лобове скло. Відрізнялися й логотипи моделі.

За кілька років знаменитий «Запорожець» отримав свій культовий дизайн. Модель стала одним з наймасовіших автомобілів у СРСР.

Характеристики

Перші екземпляри ЗАЗ-965 оснащувалися 0,9-літровим бензиновим двигуном потужністю 30 к.с. і 53 Нм крутного моменту. Він працював у парі з 4-ступінчастою механічною коробкою передач.

Найбільш поширеними стали екземпляри з 1,2-літровим бензиновим двигуном потужністю 40 к.с. і 74 Нм крутного моменту. Цей мотор також працював у парі з 4-ступінчастою «механікою».

Потужніша версія моделі могла розвивати швидкість до 120 км/год. Це була далеко не найшвидша модель свого часу, але вона пропонувала високий рівень практичності та була дешевою в обслуговуванні.